Blue Screen of Death



Assalamualaikum.  Salam sejahtera.

1 Disember, ketika saya sedang menelusuri laman sesawang, membaca berita dalam talian dan juga membelek beberapa ‘blog’ untuk mencari bahan ilmu, tiba-tiba komputer riba saya mengeluarkan beberapa baris tulisan berwarna putih berlatarbelakangkan warna biru. Belum sempat dibaca, layarnya terus gelap segelapnya. Selepas itu pula, ia gagal di’hidup’kan.

Memandangkan semua bahan, termasuk ‘powerpoint’ yang baharu sahaja disiapkan [untuk pembentangan minggu depan] belum saya buat salinan, maka saya tidak ada pilihan lain melainkan bergegas ke kedai komputer untuk mendapatkan rawatan.

Setelah mendapat pandangan daripada juruteknik, maka dia segera menulis diskripsi pada resit tuntutan: Blue screen / reformat.
A stop error screen or bug check screen, commonly called a blue screen of death (also known as a BSoD, bluescreen, or "blue screen of doom"), is caused by a fatal system error and is the error screen displayed by the Microsoft Windows family of operating systems upon encountering a critical error, of a non-recoverable nature, that causes the system to "crash." The common expression blue screen of death comes from the color of the screen generated by the error. [http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_error_screen]


Segala usaha untuk melakukan ‘reformat’ telah gagal walaupun segala ‘skill’ telah digunakan. Itu menurut juruteknik tersebut. Hanya pada petang ini tadi baharulah puncanya dapat dikesan. Kad RAM telah ‘kong’ dan hanya dapat dikesan setelah dicuba kepada PC yang lain.

Setelah ditukar RAM yang baharu dengan kapasiti 2GB baharulah ‘laptop’ saya dapat di’reformat’ dan installasi. Alhamdulillah.

7 Response to "Blue Screen of Death"

  1. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

    tapi mmg nya nak kena save data selalu lahhh... kalau tak habis buat penat aje taip ....kalau terus skrin biru aje yang keluar tu masalahhhh habis lahhhhh...

    nak buat camner ye.....

    pening kepala aku dahhhh... entah entah kena serangan virus kot

    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    Salam kunjungan salam ziarah…. tapi kalau ko kata masalah rem tu senang citer lahhh tukar rem baru on balik ok ok lah tu...

    pasal seorang kawan aku terkena serangan virus yang menyebabkan skrin biru cam tu.... kena fomat balik data yang ade kat com tu.... pasal tak ade yang boleh diselamatkan pun... semuanya parahhh

    Abd Razak says:

    Assalamualaikum...

    Apa kabar kitak tek? Moga kitak sihat hendaknya..

    Alhamdulillah ram ajak rusak sik hal, jadi apa yang ada dalam hardisk sik ilang. Kamek biasanya save dolok sebelum meneruskan kerja-kerja ialah takut apa-apa jadi siklah banyak gilak nok ditaip semula...

    Anyway...thanks for sharing

    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    eeemmm abang razak kitak cakap sarawak gitu... kamek terujak sik kamuk cakap gitu...

    aduh abang razak Ko ingat ko terrer gilakkah? Mun sik mauk padah sik mauk! eehhh apa lah aku cakap ni....

    SALAM,
    NAMPAKNYA DR PC YANG PERTAMA TAK HEBATLAH. PEMILIK LAPTOP YANG LEBIH BAIK. TAHNIAH !

    SALAM,

    apapun penyakitnya...pasti ada ubatnya.

    Admin P@P says:

    Assalamualaikum.

    Terima kasih perkongsian pandangan rakan-rakan sekalian.

    Semoga kejadian ini menjadi iktibar kepada semua.

    TQ

Powered by Blogger