Bil 97/2012 Pagar Diri Dari Maksiat (Hadis Harian JAKIM)

Assalamualaikum.

(gambar sekadar hiasan sahaja)

Dari Jabir r.a, katanya dia mendengar nabi s.a.w bersabda:”Apabila ada di antara kamu yang tergoda hatinya kepada seorang wanita maka hendaklah dia pulang kepada isterinya untuk melepaskan rasa rindunya. Sesungguhnya yang demikian itu dapat mententeramkan gejolak hatinya.”

(Muslim)

Rumah tangga orang beriman adalah benteng mempertahankan maruah dan harga diri. Rumah yang didiami bukan sekadar tempat berlindung dari panas dan hujan bahkan ia merupakan tempat untuk beristirehat, membina kasih sayang antara ahli keluarga, anak dan isteri dan mencari keredhaan Allah S.W.T. Sesungguhnya, alasan yang paling kukuh mengapa manusia itu perlu berkahwin adalah disebabkan tuntutan psikologi. Dengan perkataan lain ia adalah fitrah yang dijadikan oleh Allah S.W.T. Maka atas tuntutan tersebut, tanpa adanya perkahwinan kadangkala manusia akan terjerumus ke lembah perzinaan dan maksiat. Sebab itulah Islam memuliakan sebuah perkahwinan dan amat menggalakkan umatnya supaya berkahwin sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: "Wahai anak muda, berkahwinlah. Sesiapa yang mampu, berkahwinlah kerana ia lebih memelihara mata dan menjaga faraj. Sesiapa yang tidak mampu untuk berkahwin hendaklah dia berpuasa kerana puasa adalah penahan (daripada gelojak nafsu)." (Bukhari)  Perkongsian yang diambil dari JAKIM.
Admin P@P

2 Response to "Bil 97/2012 Pagar Diri Dari Maksiat (Hadis Harian JAKIM)"

  1. Kakzakie says:

    Benar Allah jadikan manusia berpasang-pasangan tapi jadikan iman sebagai landasan untuk berjalan dgn penuh keredhaan. Tanpa iman akan goyah bukan saja kerukunan rumahtangga bahkan diri sendiri pun boleh binasa cikgu...

    atuk says:

    Assalamualaikum Cikgu Lai

    rumah ku Syurga ku

Powered by Blogger